archief o nieuwsbericht
 Mike Nieuwenhuis 2e van de wereld

Als er iemand was die tijdens de tweede dag van het W.K. in Korea een stijlprijs verdiende dan is dat wel Mike Nieuwenhuis (Theo Meijer Sport). De Amersfoorter ging als een razende te keer in de klasse tot 100 kilogram en vloerde tot aan de finale al zijn tegenstander ruim voor tijd met knallende ippons.

Achtereenvolgens werden James (GB), Ferguson (USA), Cho (Korea) en de sterke Rus Adalov gevloerd met een vol punt. Alleen de Koreaan wist tegen te scoren, maar kon dit doen met behulp van de arbiters. Bestraffingen voor inactiviteit konden Nieuwenhuis niet uit balans krijgen. Uiteindelijk kwam de bevrijdende ippon met een beenworp. In de halve finale tegen de Rus Adalov leek het erop dat Nieuwenhuis uitgetild zou worden. De aanval werd echter direct gepareerd en de pupil van Theo Meijer scoorde direct ippon.

In de finale moest Mike Nieuwenhuis aantreden tegen de Japanner Anai. Voor Nieuwenhuis werd dit de anti-climax van het W.K.. Voordat hij de Japanner ook maar vast had had hij al een ippon tegen. Nieuwenhuis bleef stil en zwaar teleurgesteld op de mat liggen terwijl de Japanner huilend zijn geluk niet op kon. De Japanner had Nieuwenhuis verslagen met zijn eigen specialiteit; een spetter van een ippon.

Aan het W.K. wordt deelgenomen door judoka's uit 62 landen en gedurende de eerste twee dagen heeft het publiek kunnen genieten van scitterend judo en veel ippons.

Margot Wetzer (Sportschool Tom Essink) is tijdens de Wereldkampioenschappen Judo voor junioren (-20) zevende geworden in de klasse tot 57 kilogram.

De 16 jarige Helmondse moest in de eerste partij aantreden tegen de Japanse Machida. De Japanners hebben ook ontdekt dat ze wedstrijden ook kunnen winnen door de tegenstander straffen op te dwingen. Machida, een kop kleiner dan Wetzer, maakte het haar tegenstander bijna onmogelijk te judoen. Beiden konden ze niet tot scoren komen maar Wetzer werd bestraft wegens inactiviteit. "De eerste straf was terecht" concludeert trainer Tom Essink "Die tweede straf echter niet. Ik vond dat die Japanse uiteindelijk ook wel een straf verdiend had wegens inactiviteit en afhouden." Omdat de Japanse de finale haalde kreeg Wetzer uiteindelijk een herkansing. Hierin won ze haar eerste partij binnen luttele seconden van de Zuid-Afrikaanse Niemann. Wetzer scoorde een vol punt met een schouderworp. Ook tegen de kampioen van Zuid-Amerika; de Braziliaanse Ramos was Wetzer goed op dreef. Na afloop van de partij had ze een scorebord vol punten waaronder twee waza-ari's (bijna vol punt) voor respectievelijk een schouder- en tilworp.

In haar volgende wedstrijd tegen de Griekse Boukouvala kon ze zich plaatsen voor de wedstrijd om de derde plaats. Hoewel ze voortvarend van start ging werd een moment van onoplettendheid haar uiteindelijk fataal. De Helmondse liep vol op een aanval van de Griekse en werd gevloerd. Met een zevende plaats was trainer Tom Essink uiteindelijk tevreden " Vooraf hadden we ervoor getekend." Verrassend in de klasse tot 57 kilogram dat de twee nummers drie van het laatste W.K. (2000)al in de voorronden werden uitgeschakeld. Kampioen werd de Hongaarse Szabo; een judoka waarvan Wetzer in het verleden diverse keren gewonnen heeft.

Rafel Przytula won zijn eerste partij in de klasse tot 90 kilogram van Alenezi (Kuw), maar vond in de Pool Panek zijn meerdere. Omdat de Pool vervolgens verloor van de Japanner Takesawa kreeg de judoka van De Korte Sport geen herkansing.

Reageer

 

Multimedia Gallery
Uitslagen
Bekijk de uitslagen van alle (inter) nationale toernooien.
Links
JudoInside.com
judo bond nederland
ippon.org
   meer links