archief o nieuwsbericht
 Jeroen Mooren eindigt op 5e plaats tijdens WK

Jeju 's Morgens leek het er op dat de laatste judodag voor Nederland snel afgelopen zou zijn. Jeroen Mooren (-60), Dex Elmont (-66) en Carola Uilenhoed (+78) verloren alle drie hun eerste partij.

Voor Dex en Carola werd het inderdaad hun laatste partij. Carola verloor van de Britse Wilson, nadat ze aanvankelijk met een yuko voor had gestaan. Dex verloor op straffen van de Italiaan Maddaloni.

's Morgens voor aanvang van het toernooi sprak Frans Mooren, de vader van lichtgewicht Jeroen, profetische woorden. "Een vijfde plaats moet er in zitten". En een erg knappe vijfde plaats werd het voor Mooren. De pupil van Gerrie Theunissen verloor zijn eerste partij met ippon van de latere finalist Tussupov (Kazachstan).

In de herkansingen die voor Mooren volgden liet hij schitterend, maar vooral tactisch sterk judo zien. De Taiwanees Chen werd met een waza-ari verslagen. Mooren scoorde met een heupworp. Ook de Let Eldarovs wist niet wat te doen met de sterke pakking van Mooren. De Let kreeg een scorebord vol straffen en werd uiteindelijk nog getracteerd op een waza-ari die Mooren scoorde met een voetveeg. De wedstrijd tegen de Braziliaan Saji was ongemeen spannend, maar Mooren wist hem goed te controleren. De sterke Braziliaan kreeg twee yuko's tegen gescoord uit een voetveeg en heupworp. Mooren was uitstekend aan het judoen en moest in de wedstrijd voor het brons geheel onverwacht aantreden tegen de Japanner Asano. Asano was de torenhoge favoriet maar verloor de halve finale onverwacht van de Uzbeek Zokirov. Tijdens de 'Bremen Masters' had Mooren nog met een vol punt verloren van de Japanner.

In Jeju ging de strijd aanvankelijk gelijk op, maar werd alleen Mooren bestraft wegens inactiviteit. Beide judoka's wilden elkaar niet met twee handen vastpakken en uiteindelijk glipte de Jappanner iedere keer langs een straf; dit tot groot ongenoegen van het publiek. De Japanner scoorde nog een yuko met een offerworp en kon zichtbaar teleurgesteld het brons in ontvangst nemen. Voor de pas 17 jarige Mooren, die over twee jaar nog eens deel kan nemen aan het WK, is deze vijfde plaats een schitterende prestatie.

Foto's zijn na te bestellen via Budo Sport Support

Reageer

 

Multimedia Gallery
Uitslagen
Bekijk de uitslagen van alle (inter) nationale toernooien.
Links
JudoInside.com
judo bond nederland
ippon.org
   meer links